<html xmlns:v="urn:schemas-microsoft-com:vml" xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40"><head><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=us-ascii"><meta name=Generator content="Microsoft Word 14 (filtered medium)"><style><!--
/* Font Definitions */
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0cm;
        margin-bottom:.0001pt;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri","sans-serif";
        mso-fareast-language:EN-US;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
        {mso-style-priority:99;
        color:purple;
        text-decoration:underline;}
span.E-MailFormatvorlage17
        {mso-style-type:personal-compose;
        font-family:"Calibri","sans-serif";
        color:windowtext;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;
        font-family:"Calibri","sans-serif";
        mso-fareast-language:EN-US;}
@page WordSection1
        {size:612.0pt 792.0pt;
        margin:70.85pt 70.85pt 2.0cm 70.85pt;}
div.WordSection1
        {page:WordSection1;}
--></style><!--[if gte mso 9]><xml>
<o:shapedefaults v:ext="edit" spidmax="1026" />
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
<o:shapelayout v:ext="edit">
<o:idmap v:ext="edit" data="1" />
</o:shapelayout></xml><![endif]--></head><body lang=DE link=blue vlink=purple><div class=WordSection1><p class=MsoNormal>Hi all,<o:p></o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>I am still working to get Mono running on an ARM920t (ARMv4t). Currently I am hitting a problem with broken floating point arithmetic on my device. Using this little test app:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>namespace foobar {<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>   public class foo {<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>      public static void Main(string[] args) {<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         int i = 0;<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         float fa = 1.0001F;<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         float fb = 0.0001F;<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         float fs = 0;<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         for (i=0; i<5; i++)<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         {<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>            fs = fs * fa + fb;<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>            Console.WriteLine("float loop {0} {1}", i, fs);<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>         }<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>      }<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>   }<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>}<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>Gives the result:<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>/host/bin # ./mono hello_world.exe<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>float loop 0 -3.513059E-06<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>float loop 1 -3.513059E-06<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>float loop 2 -3.513059E-06<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>float loop 3 -3.513059E-06<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>float loop 4 -3.513059E-06<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>The processor has no FPU so I used the soft float configuration. I also tried little and big endian build with the same behavior.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>I described my configuration settings in this post: <a href="http://lists.ximian.com/pipermail/mono-devel-list/2012-June/038922.html">http://lists.ximian.com/pipermail/mono-devel-list/2012-June/038922.html</a> . The only new thing is that I am using CFLAGS now to avoid the default optimization level O2 which also breaks my runtime.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>I am completely new to Mono and need some help to find the correct place where the error could result from. I guess it is somewhere in method-to-ir.c? Can you point me to the source code places where maybe some adaptions could be needed that I can test a little bit? I think it is something related to my ARM architecture but I am not sure.<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>Best regards,<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US>Dennis Krzyzaniak<o:p></o:p></span></p><p class=MsoNormal><span lang=EN-US><o:p> </o:p></span></p></div></body></html>